
Składniki:
Ciasto:
- dwie nie pełne szklanki mąki pszennej,
- 225g masła,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Ciasto najlepiej piec na papierze, aby później łatwiej było je przenieść.
Krem:
- 3 szklanki mleka,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki maki pszennej,
- cukier waniliowy,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 3 łyżki masła.
Bita śmietana:
- 230 ml śmietanki kremówki,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki cukru pudru.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć zimną masę budyniową, na wierzch ubitą śmietankę. Przykryć ciastem z drugiej blaszki ( ciasto jest bardzo kruche, najlepiej delikatnie zsunąć ciasto na krem z papieru). Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia oprószyć cukrem pudrem.