Przepis na kremówki.

Kremówki papieskie

Składniki:

Ciasto:
  • dwie nie pełne szklanki mąki pszennej,
  • 225g masła,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Składniki na ciasto zagnieść, a następne schłodzić. Podzielić na dwie części, rozwałkować ( na dwie blaszki do pieczenia), ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200 * C.
Ciasto najlepiej piec na papierze, aby później łatwiej było je przenieść.

Krem:

  • 3 szklanki mleka,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki maki pszennej,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki masła.

Bita śmietana:

  • 230 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru.
Dwie szklanki mleka, cukier, masło i cukier waniliowy zagotować razem. W osobnym naczyniu dokładnie połączyć razem resztę mleka obie mąki i żółtka, wlać do gotującego się mleka.  Całość podgrzewać aż masa zgęstnieje. Zostawić do wystudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem. 
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć zimną masę budyniową, na wierzch ubitą śmietankę. Przykryć ciastem z drugiej blaszki ( ciasto jest bardzo kruche, najlepiej delikatnie zsunąć ciasto na krem z papieru). Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia oprószyć cukrem pudrem.